Bram Schreuders - Industrial Design Engineer

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Portfolio Producten Ascom teleCARE Solo

Ascom teleCARE Solo

Gedurende mijn afstudeerproject bij Ascom heb ik een nieuw verpleegoproep product ontwikkeld. Mijn ontwerp maakt het eenvoudiger en veiliger voor patienten om de verpleging te roepen. Daarnaast maakt mijn ontwerp het voor de verpleging gemakkelijker en efficienter om de oproepen van patienten te beantwoorden. 

In de analysefase is er gebruikersonderzoek uitgevoerd met patienten en verpleegkundigen van het Erasmus MC in Rotterdam en Herlev Hospital in Kopenhagen. Uit het gebruikersonderzoek kwam als voornaamste probleem naar voren dat patienten problemen ervaren met de huidige handsets met verpleegroep knop. De handsets zijn vaak te complex, te zwaar, kunnen op de grond vallen of kunnen buiten het bereik van de patient zijn.

Problem

Vooral omdat ziekenhuizen in toenemende mate worden uitgerust met individuele patientenkamers (bijv. het nieuwe Erasmus MC) zal dit probleem steeds vaker negatieve gevolgen hebben voor zowel patienten als het verplegend personeel.

Mijn ontwerp bestaat uit meerdere producten. De belangrijkste producten zijn Solo en Link.

Solo is het product dat door de patient gedragen wordt, bij voorkeur om de pols. De patient kan de verpleging roepen door middel van de oproepknop van de Solo. Verder beschikt Solo over vele geavanceerde eigenschappen, zoals bi-directionele draadloze communicatie via ZigBee, een ingebouwd locatie bepalingssysteem, verwijderings detectie, korte afstands communicatie m.b.v. NFC, (geen) bewegings detectie, dwaal detectie en meer. Solo is volledig waterdicht en kan niet geopend worden. Solo heeft een oplaadbare li-ion accu waaarop het minimaal enkele weken tot maximaal zelfs enkele jaren kan functioneren (afhankelijk van gebruik en instellingen). De accu kan herladen worden door middel van elektromagnetische inductie in het basisstation Base.

Solo press

Solo light

Link is het product dat geinstalleerd wordt in de patientenkamers en op diverse andere plekken. De voornaamste functie van Link is het mogelijk maken voor de verpleging om met de patient te praten wanneer deze de verpleging roept. Wanneer de patient de verpleging roep door op de oproepknop van de Solo te drukken ontvangt de verpleegkundige die aan die patient is toegewezen een bericht op de telefoon. Met een druk op de knop kan de verpleegkundige een spraakverbinding maken met de Link die zich in dezelfde ruimte als de patient bevind. De verpleegkundige kan met de patient praten om bijvoorbeeld de urgentie van de oproep te bepalen of om te bepalen of er iets meegenomen moet worden naar de patient, zoals medicatie, een rolstoel of assistentie. Op deze manier weet de patient dat de oproep ontvangen is en beantwoord wordt en de verpleegkundige kan zelf de uit te voeren taken indelen en aanpassen en hoeft minder te lopen om oproepen te beantwoorden en benodigdheden te halen.

Link talk

Nadat de verpleegkundige met de patient heeft gesproken kan de verpleegoproep op afstand worden geannuleerd, maar ook wanneer de verpleegkundige de telefoon vlak bij de Solo van de patient houdt wordt door middel van NFC de verpleegoproep geannuleerd.

Solo and phone